De En Hu

ECObrick fejlesztés

Tisztelt Látogatók!

Társaságunk elkötelezett a folyamatos fejlődés mellett, ennek érdekében folyamatosan olyan új lehetőségeket keres, amelyek hozzájárulnak a fejlődés sikerességéhez.

Tájékoztatjuk a T. Látogatóinkat, hogy az idei évben, 2018. július 30. napjával megvalósult az

 

 

Eszközbeszerzéssel történő kapacitásfejlesztés az "MG Építész"Kft-nél című projekt

 

A projekt azonosító száma: VEKOP-1.2.1-16-2016-00098

A támogatás összege: 23.99 MILLIÓ FORINT

A projekt keretében az alábbi eszközök kerültek beszerzésre:

 

Sorsz.

VTSZ-szám:

Üzembe helyezett eszköz

 

 

Üzembe helyezés helye:

Üzembe helyezés dátuma:

1.

8479

BP714 téglaprés

1

db

2634 Nagybörzsöny Mikolai utca 592/26

2018. 07. 30.

2.

8479

M360 talaj-cement mixer

1

db

2634 Nagybörzsöny Mikolai utca 592/26

2018. 07. 30.

4.

8487

BP714 prémium készlet

1

db

2634 Nagybörzsöny Mikolai utca 592/26

2018. 07. 30.

 

8428

futószalag

1

db

2634 Nagybörzsöny Mikolai utca 592/26

2018. 07. 30.

5.

8428

görgős továbbító

2

db

2634 Nagybörzsöny Mikolai utca 592/26

2018. 07. 30.

6.

8474

vibrációs-rostáló kalapács malom

1

db

2634 Nagybörzsöny Mikolai utca 592/26

2018. 07. 30.

7.

8430

Ergo tamp tömörítőgép

1

db

2634 Nagybörzsöny Mikolai utca 592/26

2018. 07. 30.

8.

9024

Mobil teszt laboratórium

1

db

2634 Nagybörzsöny Mikolai utca 592/26

2018. 07. 30.

 

 

Ezen eszközök segítségével tudja vállalkozásunk a modern földalapú építőanyag, mint végtermék előállításához szükséges talajelemzést elvégezni és alapanyagait összekeverni. Termékünk kiküszöbölné az eddig leginkább energia hatékonynak, illetve környezetbarátnak tekintett A+, A, B kategóriájú épületek létrehozási technológiáinak gyenge pontjait.

Előállítási technológiája környezetbarát, ugyanis nem égetéssel készül. Széles körben igyekszünk elterjeszteni a nemzetközi piac, főleg Európa azon területein is termékeinket, ahol már alkalmazzák a passzívház felépítéséhez szükséges égetéses technológiát, de nyitottak egy újabb, modern és költséghatékonyabb változatra.

Környezetre gyakorolt pozitív hatás: a cementtel stabilizált földtégla elemekből álló falazattal építhető A+, A, B kategóriájú épületek kettős szemléletet érvényesíthetnek. Nemcsak az épületek működtetésére vonatkozóan támaszthatnak környezettudatossági, környezetvédelmi, energiatakarékossági követelményeket, hanem az építőanyagok előállításával, az építési technológiákkal szemben, sőt az épület elbontásakor is, hiszen földalapú építőanyag lebomlik. • Nő az egészséges, 21. századi minőségű, alacsony energiaigénnyel működtethető lakó és munkakörnyezetek száma. • Hosszú távú energia megtakarítás valósul meg a cementtel stabilizált földtéglából készült épületek teljes életciklusa alatt. • Jó légáteresztő képessége van, mivel természetes anyagokból készül, így a levegő nem szárad ki.

Célpiaca kiterjedt, a már meglévő csömöszölt technológiát alkalmazó országok (pl.: Ausztria, Svájc) bizonyosan előszeretettel áttérnek egy újabb, környezettudatosabb, valamint energia - és költséghatékonyabb technológiával készült passzívház építésére - a termék nóvuma garantálja versenyképességét.

 

Köszönjük a Magyar Állam és az európai unió támogatását!

 

A megvalósult projektről készült fényképek, a képek menüpont alatt megtekinthetőek.

 

 

 

        

Az ECObrick építőelemet cement, föld és víz keverékének megfelelő arányából állítjuk elő, és présgépben tömörítjük össze. A földtégla befoglaló mérete a kisméretű tégláéval megegyező 25x12x6,5 cm, összeillesztése a „lego” elemekhez hasonló, "egymásba pattintható" módszerrel történik. Az egyes elemek kör keresztmetszetű lyukakat tartalmaznak, melyek az illeszthetőségen túl a stabilitás növelésében és a mérettűrésben játszanak fontos szerepet. A lyukak alul homorú, felül domború szegélyezést kaptak.

A tégla felületének kialakításához szükség volt téglaprés-pofák kifejlesztésére és elkészítésére. Ezek felülete és mintázata rengeteg további lehetőséget rejt magába. Hosszú távú céljaink közé tartozik, további prés-pofák kifejlesztése, mellyel más formájú, más illeszthetőségű tégla érhető el.

A földtégla sorozatgyártáshoz szükséges következő lépés további gép előállításával egy gépsor felállítása, valamint a földkeverékhez szükséges keverőgép kifejlesztése. Az elkészült mintatéglák és mintafalazatok laboratóriumban történő bevizsgálása (nyomószilárdság vizsgálat, erózió vizsgálat, terhelhetőség vizsgálat, nedvességtartalom fizikai vizsgálata töréstesztek) valamint szabadalmaztatása.  

Eredmény:

A „lego” elemszerű téglák oly módon vannak kialakítva, hogy a falazással együtt behúzhatóak a villanyszerelési, ill. gépészeti vezetékek, amely az építés során jelentős időmegtakarítással járnak. A nagy nyomáson, precízen préselt, azonos méretű vályogtéglákat egymásra illesztés után vékony ragasztóréteggel kötjük egymáshoz. A ragasztás folyamata gyorsítja a kivitelezés folyamatát, valamint csökkenti a szükséges anyagok felhasználását, amivel szintén elérhetőbbé válik a rendszer. Az épület sarkainál és nyíláskiváltásainál a tégla lyukszerkezetén keresztül Ø=12 cm betonvasat kell végig vezetni, majd ki kell önteni C16 betonnal. Ezeken a helyeken a falazóelemek „zsalu”-ként funkcionálnak. Ezzel a technológiával igen magas stabilitásnövekedés érhető el. Egyszerűbb igényszintű, földszintes épületek olcsón megépíthetőek, de ugyanakkor utólagos hőszigetelésüknél fogva a legmesszebbmenőkig kielégítik a fenntarthatóság követelményrendszerét is.

Ez az építési rendszer sokkal precízebb munka elvégzését teszi lehetővé, nem beszélve a környezetre gyakorolt pozitív hatásairól. A téglák nem kerülnek kiégetésre, amellyel jelentős mennyiségű energiát spórolunk meg, ill. az elkészült falazat jobban részt vesz az épület páraháztartásának szabályozásában. Az égetés nélkül előállított tégla készítése során kevesebb CO2 keletkezik és lehetőség nyílik helyi anyag használatával helyi előállításra. Ezzel megszűnik a szállításból adódó káros anyag kibocsájtás is. További előnyei, hogy nagyobb a mérettűrése, csökken a munkaidőnorma az egyszerű összepattinthatóság miatt, esztétikus, nem szükséges vakolat felhordása és környezetbarát építőanyag.

                            

Céljaink

A világ összes országában, így Magyarországon is az élet minden területén egyre nagyobb figyelem fordul a fenntartható fejlődés, a környezetünk védelme és az energiatakarékosság felé. Ez az irány hatványozottan jelentkezik az építészeten belül is. Ezen a területen kifejlesztett új építészeti technológiák jelentős változásokat indukálnak és alapjaiban rendezik át a modern kor építészeti gondolkodását. Ezekkel az új technológiákkal nagyon szép eredményeket lehet elérni, ugyanakkor nagyon megnöveli a kivitelezés költségeit. Célunk olyan környezetbarát, alacsony energiafogyasztású ház építési technológiájához kapcsolódó építési anyag kifejlesztése, amellyel jelentősen hozzájárulunk a fenntartható fejlődéshez, illetve környezetünk védelméhez. Figyelmünket az elmúlt idők építkezési hagyományai felé fordítottuk, és megoldásunkat a vályog-földtégla készítésének tárgykörében keressük. Vállalkozásunk elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt, és megszállottként keressük a legolcsóbb, ugyanakkor a legjobb ár-érték arányú építési technológiákat.  Az új technológia legnagyobb környezetkímélő eleme az égetés nélküli gyártási folyamat. Projektünk közvetlen célja olyan falazóelemek – cementstabilizált, nagy nyomáson préselt ecoBRICK - kifejlesztése, ill. továbbfejlesztése, mellyel egyszerűbb igényszintű, földszintes épületek olcsón, tömeges méretekben építhetőek, ugyanakkor utólagos hőszigetelésüknél fogva a legmesszebbmenőkig kielégítik a fenntarthatóság követelményrendszerét, a piaci versenyképesség feltételeit és a könnyű kezelhetőség elvárásait.

Az építési technológiák rohamos fejlődése, mint a beton, az acél, az üveg, az égetett tégla és a műanyag szerkezetek alkalmazása és nagyipari olcsó gyártása háttérbe szorították, a régi, jól bevált természetes építőanyagokat.  Napjainkban szerencsére ismét előtérbe kerül az újrahasznosítás, az energia hatékony építés és a környezetvédelemre való törekvés. Az 1970-es évek olajválsága ismét világszerte ráirányította a figyelmet a környezettudatos, energiatakarékos, jó épületfizikai tulajdonságú, építésökológiai, építésbiológiai, egészségvédelmi szempontok szükségességére.

 

   

 

A fával és a kővel való takarékosság figyelembevételével kézenfekvő lehetőség visszanyúlni a hagyományainkhoz és a tradicionális építéstechnológiához a földépítészet és a vályog alkalmazásához. Manapság sok példát találhatunk az egyszerű igényes és korszerű építészeti kialakítású föld és vályogépítészetre. (lásd építészet menüpont.) A szemléletváltás szükségessége és a korszerűsítés igénye mellett, figyelembe kell vennünk, hogy nem feltétlenül mindenhol alkalmazható a vályog. Árvízveszélyes területen kifejezetten nem ajánlott a vízre érzékeny építőanyag használata. Alkalmazásával kapcsolatban alapos ismereteket kell szereznünk és számtalan előnyei mellett hátrányos tulajdonságaira megoldást kell találnunk.

A földdel történő építészet:

Előnyei:

 • - harmonikus környezetbe való illeszthetőség
 • - természetes, helyi anyagból, újrahasznosítható (visszaforgatható)
 • - kis előállítási, építési  és üzemeltetési energia igény
 • - nagy hőszigetelő és hőtároló képesség
 • - kiváló hőtechnikai és tűzállósági tulajdonságok
 • - páragazdálkodó képesség
 • - korlátlan alakíthatóság, megmunkálhatóság
 • - gazdaságosság, pénzmegtakarítás
 • - egészséges életmódot nyújtó, kedvező mikróklímát képes biztosítani, környezetbarát
 • - előállítás során lehető legkevesebb hulladék és égéstermék keletkezik, nincs mérgező anyagtartalma
 • - környezetkímélő és olcsó bontás
 • - esztétikus megjelenés, színek
 • - rengeteg felhasználási területen alkalmazható

Hiányai:

 • - víz érzékeny , időjárás érzékenység         
 • - csekély húzószilárdságból adódó repedés-érzékenység
 • - zsugorodás- és duzzadás-érzékenység
 • - alakváltozás

 

 

Célunk egy XXI. századi tartószerkezetként és kiegészítő szerkezetként alkalmazható környezetbarát építőanyag kifejlesztése, mely mind esztétikai, mind fizikai tulajdonságok tekintetében kifogástalan minőséggel bír.

Szeretnénk egy olyan új préselttégla előállítást kifejleszteni mely során a termék égetés nélkül, tehát CO2 kibocsájtás nélkül előállítható. Fontos számunkra a helyi anyag felhasználása, melynek köszönhetően megszűnik a távolság és ezáltal a szállítás által kibocsájtott hulladék és CO2 kibocsájtás. A préstégla mellett célunk a többi vályogépítési technológia alkalmazása és továbbfejlesztése mint tartószerkezetként, mint segédszerkezetként.

Az előregyártott, azaz vályogtéglás vagy vályogblokkos építéstechnológia továbbfejlesztett változata a nagynyomáson előállított préselt vályogtégla, melynek mechanikai tulajdonságai messze felülmúlják a hagyományos vályogtégláét. a préselttégla egy külső felületének zúzottkővel, szalmával esetleges más anyagokkal (kutatás során kikisérletezett) nagynyomáson történő borítása a vályogtégla vízzel, csapóesővel, ill. erózióval szembeni ellenálló képességét nagy mértékben fokozza.

 

A földépítészet alapanyaga nemcsak az építészetben, hanem a belsőépítészetben és a design területén is kiválóan alkalmazható. Alakíthatóságának köszönhetően megformálható belőle bármi, amit a tervező elképzel vagy a megrendelő megkíván.

A design és a kortárs művészetek fejlődésével ez az újszerű, ám mégis tradicionális, hagyományokat őrző anyag feltáratlan lehetőségeket, rejt magában. A belsőépítészetben belső falak, burkolatok, felületképző anyagok, bútorok, használati tárgyak, megfelelő kezeléssel akár szaniterek is kialakíthatóak. Esztétikus, természetes, harmonikus, környezetbarát megjelenést nyújt akár külső, akár belső térben.

Copyright © 2013 MG Építész - Minden jog fenntartva!
Tárhely & tervezés: Arteries Studio