De En Hu

Megújuló energia

 

 

 

 

 

 

Kedvezményezett neve: MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft.

Projekt címe: Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések az "MG" Építész Kft-nél

Projekt azonosítószáma: GINOP-4.1.4-19-2019-00288

A szerződött támogatás összege: 14.635.569 Ft

A támogatás mértéke: 55 %

A projekt megvalósításának kezdete: 2020.07.01.

A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2022.09.22.

A projekt tényleges befejezésének dátuma: 2023.12.31.

 

A projekt tartalmának összefoglalása:

Cégünk Zircen egy „Környezettudatos Központ” kialakításán dolgozik. Az „Innovatív megoldások” ágazat egy környezettudatos építészeti szakmai központot hoz létre tervezőmérnökökkel, nemzetközi építészeti rendezvényekkel, bemutatókkal és egy fejlesztőközponttal.

Célunk, hogy a környezettudatos építészeti központ mellé egy környezettudatos vendéglátó centrumot is létrehozzunk. Étlapjainkon sikerrel kínáljuk az adalékmentes technológiákkal készített élelmiszerek (szörpök, aszalványok, fűszer és gyógynövények) kollekcióját. A megvalósított pályázat lehetővé tette, hogy az az épületegyüttes - ahol a vendéglátás, rendezvényszervezés ágazat működik - az eddigi GG energetikai besorolásból AA++ besorolásba léphessen át. Ennek leginkább költséghatékony útja az alábbi 4 fejlesztés megvalósítása volt:

1) A meglévő széntüzelésű kályha, az irodában működő villanyfűtés drága, magas CO2 kibocsátású, magas ökológiai lábnyomú, nem megújuló energiaforrású és üzemeltetése magas emberi erőforrás igényű. Ezért földhő-víz rendszerű hőszivattyús geotermikus energia használatára szeretnénk átállni. Energetikai számításaink szerinte az ideális megoldás 1 db WPF 35 és 1 db WPF 40 - Talajhő/víz hőszivattyú létesítése kiegészítőkkel.

2) Az étterem és a rendezvények elektromos áram igényét eddig központi hálózatról vettük igénybe. A fejlesztéssel azt saját napelemes rendszerrel szeretnénk biztosítani, mely a helyi építési hatóság - az épületek műemléki státuszát figyelembe vevő - állásfoglalásának megfelelően a melléképület tetőszerkezetén került elhelyezésre.

3) A főépület két bejárati ajtóval rendelkezik (1 db utcára nyíló és 1 db udvarra nyíló).  Ezek régi míves faszerkezetek, közvetlenül a belső folyosóra nyílnak. Mivel nem csukódnak elég szorosan, befúj alattuk a hideg, a folyosót kellemetlen hellyé téve. Mindkettőt jól záródó, jól szigetelő, az épülethez illő új faajtóra cseréltük.

4) A főépület tetőterében kiállító- és konferenciaterem kapott helyet. Téli fűtését, nyári temperálását sokkal gazdaságosabbá tettük a tetőszerkezet veszélyes anyagoktól mentes szigetelésével.

A projekt megvalósítása látványos technológiai megújulást eredményezett cégünknél.

Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását!

Copyright © 2013 MG Építész - Minden jog fenntartva!
Tárhely & tervezés: Arteries Studio